Opinie

Creëert corona een socialistisch gedachtegoed?

Wanneer de radio of televisie aanstaat, wanneer we boodschappen aan het doen zijn of wanneer we stiekem willen afspreken met vrienden, hoor je het door de luidsprekers of uit de monden van mensen om je heen: “Houdt minimaal anderhalve meter afstand.” Mensen roepen het over straat wanneer ze bekenden tegenkomen en maken er grapjes over. Wat we echter ook veel horen via de radio of televisie, zelfs geschreven op de achtergrond van de laatste persconferentie met Rutte en Van Dissel (RIVM), is de zin “Alleen samen krijgen we corona onder controle”.

De strijd van de werknemer tegen zichzelf

ROOD Nijmegen lid Thijs Loonstra: De lusteloze PVDA-ambtenaar zal ongetwijfeld de dag van zijn leven hebben gehad toen hij tijdens de brainstorm op de term kwam: “flexibel werken.” ‘Avontuurlijk arbeiden, dolle dienstverbanden, blije-bazencontracten’ reeds waren ze allemaal al de revue gepasseerd maar dit was duidelijk de beste: ‘flexibel.’ Wat zal hij vreugdevol op zijn schouders geslagen zijn, het was geen afbraak van arbeidsrechten meer, geen onzekere werknemers die hopen dat ze volgende maand weer genoeg uren gegund krijgen om de huur te kunnen betalen, niet jongeren die geen afspraak m

Democratisering van de huisvesting - dak boven het hoofd, eten op tafel

Onze huizenmarkt is in crisis. De vrije sector is onbetaalbaar en de sociale wachtlijst is ontoegankelijk. Terwijl de wachtlijsten en huren stijgen, komen steeds meer mensen in de problemen.

Fatsoenlijk en betaalbaar wonen is in Nederland de afgelopen jaren een weelde geworden die lang niet iedereen heeft. Gezien de urgentie van de huidige situatie is de stille behoefte aan een beweging voor sociale huisvesting sterker dan ooit tevoren. 

Dag van de Arbeid - tijd voor daden

Het is vandaag 1 mei. De Dag van de Arbeid. De dag waar de arbeider, de werker, de functionaris centraal zou moeten staan. In Nederland is dat helaas niet zo. Samen met Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn wij een van de enige landen in Europa waar vandaag géén feestdag is. Waar vandaag, net als elke andere dag, de uitbuiter, de kapitalist, centraal staat. Waar deze, net als elke andere dag, vrij is om werkers te beroven wat hetgeen hen toekomt: een eerlijk salaris, zeggenschap, en een vast contract.  

Opinie: Leve de Democratische Republiek!

Koningsdag is normaal gesproken de dag waarop heel Nederland oranje aantrekt en ofwel losgaat op een festival ofwel de lokale vrijmarkt langsstruint op zoek naar een goede deal. Vanwege Corona moet iedereen dit jaar echter binnenblijven. Hoewel ‘Woningsdag’ ongetwijfeld minder leuk zal zijn dan Koningsdag biedt het wel de gelegenheid om nog een keer stil te staan bij het bestaan van het koningshuis. Want hoe valt een ongekozen staatshoofd te rijmen met de democratie? ROOD-lid Olaf Kemerink zoekt uit hoe het zit.

Op bonussen hebben we geen invloed, op een hoger loon wel

Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat vakbond CNV een éénmalige bonus wil voor het supermarktpersoneel. Er werd gedacht aan ‘enkele honderden euro’s’ als beloning voor hun inzet. Dat lijkt me een sympathiek idee. Want laten we eerlijk zijn. Elke dag dat ik naar de supermarkt ga, zie ik in-gele-hesjes gestoken pubers met gevaar voor eigen gezondheid de vakken ijverig bijvullen en vervelende mensen wijzen op de regels. In andere landen worden deze harde werkers beloond met 2 euro per uur extra of wordt er éénmalig 1000 euro uitgekeerd.

Opinie: Staatssteun voor private bedrijven? Niet zomaar!

COVID-19 zorgt niet alleen voor gezondheidsklachten maar levert ook economische schade op. Doordat zoveel mogelijk mensen binnen moeten blijven komen veel bedrijven in de problemen. Om te voorkomen dat ze failliet gaan en iedereen moeten ontslaan kloppen ze aan bij de overheid voor steun. Moet die zomaar gegeven worden? ROOD-lid Andrew Ammerlaan vindt van niet. 

Het belang van Bernie

Bernie Sanders, de Amerikaanse sociaaldemocraat, heeft de Amerikaanse politiek enorm naar links getrokken.Van alle mislukte campagnes in Amerika heeft die van Bernie het meest invloed gehad. Veel ideeën en agenda's die je voor Bernie’s 2016 campagne alleen bij de DSA (Democratic Socialists of America) kon vinden, zijn nu ook onderdeel geworden van de meer linkse vleugel van de Democratische Partij.

Socialism Sunday - De invloed van Shell op klimaatverandering

Sinds Nederland in 2015 de Parijs-akkoorden heeft ondertekend, moeten wij als land ervoor zorgen dat wij onze CO2 uitstoot zo veel mogelijk verminderen, maar jammer genoeg is hier nog maar heel weinig van gebeurt. Binnen Europa is Nederland het op-één-na meest afhankelijke land op fossiele brandstoffen, en we zijn nog net pas halverwege op ons doel voor 2020. Het bedrijf waar we dit het meest aan te danken hebben is Shell.

Pagina's