Opinie

De strijd van de werknemer tegen zichzelf

ROOD Nijmegen lid Thijs Loonstra: De lusteloze PVDA-ambtenaar zal ongetwijfeld de dag van zijn leven hebben gehad toen hij tijdens de brainstorm op de term kwam: “flexibel werken.” ‘Avontuurlijk arbeiden, dolle dienstverbanden, blije-bazencontracten’ reeds waren ze allemaal al de revue gepasseerd maar dit was duidelijk de beste: ‘flexibel.’ Wat zal hij vreugdevol op zijn schouders geslagen zijn, het was geen afbraak van arbeidsrechten meer, geen onzekere werknemers die hopen dat ze volgende maand weer genoeg uren gegund krijgen om de huur te kunnen betalen, niet jongeren die geen afspraak m

Revis zorgt met woonagenda voor nog meer onzekerheid

Afgelopen week presenteerde wethouder Revis zijn visie op de huizenmarkt voor de komende jaren. Deze woonagenda staat vol ambitieuze plannen om de problemen op de Haagse huizenmarkt aan te pakken. We zijn blij dat er door de politiek wordt gekeken hoe we voor de vele huiszoekenden in Den Haag een huis kunnen vinden. Helaas gaat Revis met zijn woonagenda uit van een liberale woonvisie, waardoor starters alsnog in de knel komen te zitten. 

ROOD viert 1 mei

De dag van de arbeid, 1 mei, heeft een lange historie voor de arbeidersbeweging over de hele wereld. Terwijl in verschillende landen de 1 mei demonstratie elk jaar uitmondt in geweld blijft onze demonstratie in Nederland erg braaf. Samen met de FNV demonstreerden we als ROOD dit jaar in Den Haag om aan de werkgevers en de politiek te laten zien waar we voor staan. Samen met zo’n 7000 mensen liepen we een ronde door Den Haag waarbij we zowel het binnenhof als het hoofdkantoor van de VVD voorbij liepen.

Door de woningnood in Nederland hebben huisjesmelkers vrij spel

Op 23 februari 2017 riep ROOD, jong in de SP de Amsterdamse huisbaas Soner Sari uit tot ‘Huisjesmelker van het Jaar’. De oneervolle titel werd dit jaar voor de tiende keer uitgereikt aan de slechtste huisbaas van Nederland. Sari verhuurt ‘luxe’ studentenwoningen in Amsterdam. Maar hij weigerde zijn pand fatsoenlijk op te leveren, doet nauwelijks aan onderhoud en intimideert en bedreigt zijn huurders.

Het is tijd voor een #FLEXIT

Jonne is 27 jaar en opgeleid tot hovenier. Hij werkt veel voor uitzendbureaus. Werk is telkens maar voor korte duur, meestal een maand, dan zit hij weer thuis. Ook komt het voor dat hij een dag van tevoren wordt gebeld voor een klus van twee dagen en dat hij daarna weer tijden niks hoort. “Met deze onzekerheid kan ik geen toekomst opbouwen, terwijl ik dolgraag aan de slag wil.” Jonne is één van de bijna twee miljoen mensen in Nederland met een onzeker contract, ook wel flexcontract.

Jongeren hekelen toenemende ongelijkheid en willen verandering

De patatgeneratie, de verloren generatie, generatie Y, millennials. Het is van alle tijden om de jonge generatie een aparte naam te geven. Wat is er aan de hand met de huidige generatie jongeren? Zijn de vooroordelen waar en zijn zij echt zo egoïstisch, hechten ze veel waarde aan geld en weinig waarde aan vastigheid? 

Opinie: Stop de bommen, investeer in vrede

In januari 2016 besloot de Nederlandse regering om bommen te gaan gooien op Syrië, naast de bommen die al gegooid werden op Irak.Vanaf juli heeft België die taak van Nederland overgenomen. De keuze om bommen te gaan werpen in het Midden-Oosten is gevaarlijk en ineffectief. In plaats van terrorisme te bestrijden, creëren we een voedingsbodem voor extremisme. In achttien maanden vielen er meer dan 1300 burgerdoden door de westerse bommen. Terroristische groeperingen gebruiken de bombardementen openlijk om te rekruteren. Tijd voor echte oplossingen.

Rutte, erken Armeense genocide

Vanaf april 1915 vond in het Ottomaanse Rijk (voorloper huidig Turkije) een genocide op het Armeense en op andere christelijke volken plaats. Nu, 101 jaar later, heeft de Nederlandse regering deze uitroeiing van mensen én cultuur nog steeds niet erkend.

Als jonge generatie Nederlanders doen we een klemmend beroep op onze regering en minister-president Rutte in het bijzonder om de grootste Europese genocide na de Holocaust te erkennen en actief Turkije op te roepen hetzelfde te doen.

Pagina's