Blog

Pensioenakkoord: geen generatiestrijd maar klassenstrijd

Na negen jaar koffiedrinken hebben het kabinet, de werkgevers en de vakbonden deze week een pensioenakkoord gesloten. Met dit akkoord willen deze polderaars het pensioenstelsel houdbaar maken voor de komende jaren. De werkgevers, het kabinet en de sociaaldemocraten van de vakbond staan al juichend op de banken. Maar binnen de grootste vakbond, de FNV, klinkt verzet. Daar voelt men dat de steun voor acties en stakingen en daarmee ook de druk om aan onze eisen te voldoen met de dag groeit.

Onze toekomst gaat boven hun winst

Gisteren liep ik tussen 15.000 scholieren in een mars door Den Haag. Even los van een wat pijnlijke confrontatie met mijn leeftijd, voelde ik mij vooral ongelofelijk geïnspireerd. Wát een energie. Zelden was ik op zo’n grote demonstratie. Laat staan een demonstratie waar de gemiddelde leeftijd zo laag was of de teksten op protestbordjes zo creatief. Het was een oprechte noodkreet van jonge mensen voor hun toekomst.

Studentenvakbond, waartoe ben je op aard?

Gisteren kwam naar buiten dat Geertje Hulzebos is opgestapt als voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb): “Ze hebben me eruit gewerkt”. De rest van het bestuur zou haar activistische instelling niet hebben kunnen accepteren. Een groot verlies voor studenten en een symptoom van het tandeloze, lobbyende overlegorgaan dat de studentenvakbond is geworden.

Weet wie je tegenstander is

Ik zit al jaren samen met een aantal vrienden op de tribune van PSV. Soms kijken we aandachtig naar het spel, maar regelmatig wordt er gewoon slap geouwehoerd. De jongens en ik verschillen nogal van mening als het gaat over politieke keuzes. Er vinden dan ook geregeld discussies plaats op de tribune. Maar toch staan we zij aan zij voor onze club en weten we wie de tegenstander is.

"Democratie" in de 21ste eeuw

Beelden van gisteren gaan de hele wereld over. Ongewapende mensen die door politie op straat gegooid en in elkaar geknuppeld worden. Rubberen kogels die op hen worden afgevuurd. Frontale confrontatie tussen inwoners en staat. En dat in een zogenaamd Westerse democratie. “Spanje gebruikte 19de eeuwse methoden om een stemming van de 21ste eeuw te stoppen”, zegt Max Zañartu, een kameraad die in Barcelona woont en gisteren getuige was van het geweld.

Pagina's