Blog

We laten ons niet uit het veld slaan

BNN -presentator Tim Hofman stelt in het YouTube-programma #BOOS wanpraktijken van, onder andere, huisbazen aan de kaak. Op 14 augustus werd hij samen met zijn cameraman het ziekenhuis in geslagen door Nijmeegse huisjesmelker Ton Hendriks. ROOD Nijmegen heeft zich solidair getoond met Hofman door een groot spandoek op te hangen bij het kantoor van Hendriks met de tekst: “Bij Ton betaal krijg je de volle mep”.

Waarom ik 8 juli in Hamburg protesteer

Begin juli verzamelen de regeringsleiders van de twintig grootste economieën zich in Hamburg voor de G20-top. Had ik ooit gedacht dat ik op een dag met 100.000 andere mensen in een voor mij vreemde stad zou staan om tegen wereldleiders te protesteren? Nee. Toch ben ik 8 juli in Hamburg om te protesteren tegen de G20-top. Lees hier waarom.

Keti Koti

Keti Koti, het losbreken van de ketenen, is een dag waarop we stil staan bij onze gezamenlijke geschiedenis. Op 1 juli 1863, na jarenlange druk van Engeland, schafte Nederland op papier de slavernij af in Suriname en de Nederlandse antillen als één van de laatste koloniserende landen. Terwijl dit de officiële dag van afschaffing is, moesten de mensen nog 10 jaar doorwerken onder erbarmelijke omstandigheden. Slavendrijvers kregen vervolgens een compensatie voor de afschaffing van de slavernij. Vandaag is een dag van herdenking, bezinning en een feestdag. 

Onze Revolutie

De tekst van deze toespraak sprak Lisa de Leeuw uit op de algemene ledenvergadering van 11 juni 2017 nadat ze tot de nieuwe voorzitter van ROOD werd verkozen. 

Individuele consumptie of georganiseerd politiek verzet?

Het is misleidend om mensen het idee te geven dat ze het klimaatprobleem kunnen oplossen door anders te consumeren of een andere leefstijl aan te nemen. Individuen zonder echte politieke macht krijgen hiermee de schuld én de verantwoordelijkheid voor een probleem dat door anderen is gecreëerd. Een economisch systeem, waarin milieuvervuiling winstgevend is en grote bedrijven daar grif gebruik van maken, is het echte probleem. Dat systeem moet aangepakt worden.

Samen sterk staan

Bij de intocht van Sinterklaas ruim een week geleden werden in Rotterdam zo'n 200 demonstranten gearresteerd die een feest willen waarbij iedereen zich goed kan voelen. Het optreden tegen anti-Zwarte Pietdemonstranten ging heel ver. Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty onderschrijft dit: zowel het demonstratieverbod als het beëindigen van het protest was disproportioneel. Het demonstratierecht lijkt hier ernstig geschonden en dat is onacceptabel.

 

“Gij zult flexibel zijn!”

Dit is een shout out naar alle jongeren. Je hoort het continu om je heen: “Je bent jong, dus je wil flexibel zijn”. ‘Flexibel werk’ is hip, ‘flexibel werk’ is modern. Afgelopen week plaatste uitzendbureau Randstad op Facebook: “We zien dat veel mensen, vooral jongeren, een vaste baan steeds minder belangrijk vinden”. En eerder dit jaar kopte het Algemeen Dagblad: “Jongeren willen geen vast, maar een flexibel contract” (belangrijk: gebaseerd op onderzoek van uitzendbureau YoungCapital). Maar is dat zo? Willen wij met zijn allen graag ‘job hoppen’ van de ene onzekere baan, naar de volgende?

Pagina's