Blog

Coalities smeden op straat, niet het Binnenhof

Het verkiezingsjaar 2021 staat voor de deur, de campagnes lijken al flink begonnen. De start van een historisch jaar met misschien wel de belangrijkste nationale verkiezingen van de afgelopen decennia. Met de Coronacrisis lijkt een gigantische economische crisis voor de deur te staan, wat door de geschiedenis heen voor grote verschuivingen van verdeling van geld en middelen zorgde. De vraag van het aankomend jaar wordt dan ook: hoe ziet een nieuwe verdeling er uit?

Waarom er een einde moet komen aan de Turkse militaire invasie in Syrië

Internationaal is verontwaardigd gereageerd op de Turkse inval in Syrië. Maar gaat dat de Koerden helpen? Want gaat iemand ook echt iets ondernemen tegen de Turken? Hoe staan de betrokken landen en partijen hierin? De Turkse president Erdogan heeft met zijn offensief in het noorden van Syrië twee doelen voor ogen. Hij wil de Koerdische strijders van de YPG verdrijven uit het grensgebied en tegelijkertijd een plek creëren waar de miljoenen Syrische vluchtelingen, die nu in Turkije zitten, kunnen worden gehuisvest.

Waarom is het openbaar vervoer zo duur in Nederland?

Iedereen in Nederland weet wel hoe duur het tegenwoordig is om even de trein te pakken. Zelfs als student met 40% korting kost een ritje al snel een aardige duit. Het idee achter openbaar vervoer was altijd dat deze voorziening goedkoop moest zijn voor gebruikers, maar nu zien we dat de auto pakken veel goedkoper uitpakt. Terwijl we wel onze klimaatdoelen op tijd willen halen. Daarom in deze editie van waarom woensdag: Waarom is het openbaar vervoer zo duur in Nederland?

Waarom 'piept en kraakt' de zorg?

Gisteravond tijdens de live persconferentie meldde Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dat de zorg ‘piep en kraakt’. Met man en macht zal er de komende tijd gewerkt worden om genoeg personeel te hebben en hen te beschermen, genoeg ic-bedden beschikbaar te maken, de testcapaciteit uit te breiden en meer zorgplekken buiten ziekenhuizen te creëren. We weten dat geen enkel zorgsysteem compleet voorbereid kan zijn op een pandemie, maar toch merken we nu al grote problemen. Daarom in deze editie van Waarom Woensdag: Waarom ‘piept en kraakt’ de zorg?

Corona-crisis: failliet van oude politiek

Het COVID-19 virus is inmiddels wereldwijd uitgebroken en ook Nederland is zwaar getroffen. De komende maanden zullen zwaar worden en velen zullen in hun persoonlijke omgeving de gevolgen merken en mogelijk zelf ziek worden. De angst wordt voelbaar, de toekomst van velen staat op losse schroeven. Een oude neoliberale politieke reflex lijkt een stempel te gaan drukken op onze toekomst, tenzij wij daartegen in opstand komen.

Voetbal is van ons

Bury FC, één van de oudste clubs uit Engeland, is woensdag failliet verklaard. De in 1885 opgerichte club maakte 125 jaar lang deel uit van de voetbalwereld en de gelijknamige gemeenschap Bury. De club zat al langer in financiële problemen maar woensdag viel definitief het doek.

Pensioenakkoord: geen generatiestrijd maar klassenstrijd

Na negen jaar koffiedrinken hebben het kabinet, de werkgevers en de vakbonden deze week een pensioenakkoord gesloten. Met dit akkoord willen deze polderaars het pensioenstelsel houdbaar maken voor de komende jaren. De werkgevers, het kabinet en de sociaaldemocraten van de vakbond staan al juichend op de banken. Maar binnen de grootste vakbond, de FNV, klinkt verzet. Daar voelt men dat de steun voor acties en stakingen en daarmee ook de druk om aan onze eisen te voldoen met de dag groeit.

Onze toekomst gaat boven hun winst

Gisteren liep ik tussen 15.000 scholieren in een mars door Den Haag. Even los van een wat pijnlijke confrontatie met mijn leeftijd, voelde ik mij vooral ongelofelijk geïnspireerd. Wát een energie. Zelden was ik op zo’n grote demonstratie. Laat staan een demonstratie waar de gemiddelde leeftijd zo laag was of de teksten op protestbordjes zo creatief. Het was een oprechte noodkreet van jonge mensen voor hun toekomst.

Pagina's