Blog

Onze toekomst gaat boven hun winst

Gisteren liep ik tussen 15.000 scholieren in een mars door Den Haag. Even los van een wat pijnlijke confrontatie met mijn leeftijd, voelde ik mij vooral ongelofelijk geïnspireerd. Wát een energie. Zelden was ik op zo’n grote demonstratie. Laat staan een demonstratie waar de gemiddelde leeftijd zo laag was of de teksten op protestbordjes zo creatief. Het was een oprechte noodkreet van jonge mensen voor hun toekomst.

Studentenvakbond, waartoe ben je op aard?

Gisteren kwam naar buiten dat Geertje Hulzebos is opgestapt als voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb): “Ze hebben me eruit gewerkt”. De rest van het bestuur zou haar activistische instelling niet hebben kunnen accepteren. Een groot verlies voor studenten en een symptoom van het tandeloze, lobbyende overlegorgaan dat de studentenvakbond is geworden.

Weet wie je tegenstander is

Ik zit al jaren samen met een aantal vrienden op de tribune van PSV. Soms kijken we aandachtig naar het spel, maar regelmatig wordt er gewoon slap geouwehoerd. De jongens en ik verschillen nogal van mening als het gaat over politieke keuzes. Er vinden dan ook geregeld discussies plaats op de tribune. Maar toch staan we zij aan zij voor onze club en weten we wie de tegenstander is.

"Democratie" in de 21ste eeuw

Beelden van gisteren gaan de hele wereld over. Ongewapende mensen die door politie op straat gegooid en in elkaar geknuppeld worden. Rubberen kogels die op hen worden afgevuurd. Frontale confrontatie tussen inwoners en staat. En dat in een zogenaamd Westerse democratie. “Spanje gebruikte 19de eeuwse methoden om een stemming van de 21ste eeuw te stoppen”, zegt Max Zañartu, een kameraad die in Barcelona woont en gisteren getuige was van het geweld.

Sloop de markt uit de kamermarkt

Slecht onderhouden panden, torenhoge huren en intimidatie door huisbazen. Dat is de realiteit voor veel jongeren die op kamers gaan. De oorzaak hiervan is woningnood. Het mechanisme lijkt simpel: wanneer er een tekort is aan woningen neemt de prijs toe, want voor jou tien anderen. Daarom strijdt ROOD al meer dan tien jaar tegen de woningnood door huurders te organiseren met de verkiezing Huisjesmelker van het Jaar. 

We laten ons niet uit het veld slaan

BNN -presentator Tim Hofman stelt in het YouTube-programma #BOOS wanpraktijken van, onder andere, huisbazen aan de kaak. Op 14 augustus werd hij samen met zijn cameraman het ziekenhuis in geslagen door Nijmeegse huisjesmelker Ton Hendriks. ROOD Nijmegen heeft zich solidair getoond met Hofman door een groot spandoek op te hangen bij het kantoor van Hendriks met de tekst: “Bij Ton betaal krijg je de volle mep”.

Pagina's