Opinie / 12 mei '20 / ROOD Zwolle

Creëert corona een socialistisch gedachtegoed?

Wanneer de radio of televisie aanstaat, wanneer we boodschappen aan het doen zijn of wanneer we stiekem willen afspreken met vrienden, hoor je het door de luidsprekers of uit de monden van mensen om je heen: “Houdt minimaal anderhalve meter afstand.” Mensen roepen het over straat wanneer ze bekenden tegenkomen en maken er grapjes over. Wat we echter ook veel horen via de radio of televisie, zelfs geschreven op de achtergrond van de laatste persconferentie met Rutte en Van Dissel (RIVM), is de zin “Alleen samen krijgen we corona onder controle”. Alleen samen kunnen we zo goed mogelijk uit deze corona crisis komen.

In tijden zoals deze, worden mensen zich vaak meer bewust van het feit hoe erg we elkaar nodig hebben, maar ook hoe belangrijk het is om er voor elkaar te zijn, om elkaar te helpen en om samen te strijden tegen dit virus. Niet alleen mensen onderling denken meer aan elkaar, maar ook bij veel bedrijven gaan de eigenaren en managers meer nadenken over hoe ze hun personeel zo veilig mogelijk kunnen laten werken. In tijden zoals deze, wordt er veel meer rekening gehouden met elkaar en worden mensen die hun werk doen meer gewaardeerd dan anders.

Een poos geleden heeft RUMAG op hun Instagram pagina dan ook gezet

Het positieve aan deze periode is: we erkennen eindelijk welke beroepen het allerbelangrijkst voor Nederland zijn. Misschien krijgen we het hierna eindelijk voor elkaar ze beter te gaan betalen.

Veel mensen reageerden daar positief op, maar twijfelden of de politiek het ook zo ver zou laten komen. Een voorbeeld is de zorg en de mensen die daarin werken. Deze mensen zijn in die sector gaan werken, omdat ze voor anderen willen zorgen. Zij zullen ondanks veel te lage lonen minder snel gaan staken, omdat zij niet zomaar een oude man aan zijn lot zouden overlaten, stinkend in bed, zonder eten en/of medicatie. Zolang deze mensen niet staken, zal de politiek, voornamelijk rechts, er waarschijnlijk niet eens aan denken ze te helpen met een hoger loon.

We hebben met elkaar al veel geklapt voor mensen in de zorg, supermarktmedewerkers, mensen in de transport en logistiek, leraren, en zo maar door. Maar niet alleen zijn er naast deze mensen nog zoveel meer mensen die we kunnen bedanken, die nog steeds moeten werken in deze corona crisis, hoe gaat een applausje deze mensen verder helpen? Natuurlijk is het fijn om ze minstens te laten zien hoe erg we ze appreciëren op het moment, maar ze moeten nog steeds naar hun werk toe, soms zelfs in onveilige situaties.

Nu zijn we tijdens deze crisis al veel meer bezig met het denken aan elkaar en anderen. Dat is mooi. Maar wat gaan we hier uiteindelijk aan overhouden? Gaan we na COVID-19 weer terug naar hoe we elkaar eerder behandelden of blijven we elkaar meer waarderen, voorzichtig met elkaar omgaan en uitspreken hoe essentieel zoveel mensen zijn in onze samenleving? Zal de overheid blijven nadenken hoe mensen zo veilig mogelijk hun werk kunnen uitvoeren? Zal de overheid en de economie, het onderwijs, de zorg, het transport en al die andere belangrijke sectoren nog steeds zo waarderen?

Uit belang voor onze hele samenleving, zou het fantastisch zijn als niet alleen wij, maar ook de overheid hun waardering uitspreekt naar deze geweldige mensen. Niet enkel met een applausje of een paar simpele woorden, maar met een loonsverhoging, een minimumloon van 14 euro per uur, veiligere werkomstandigheden, managers, bedrijfsleiders  en eigenaren die echt geven om hun personeel en niet alleen om winst. Dagblad van het Noorden heeft ook een opiniestuk geplaatst, waarin wordt geschreven:

Een van de kostbaarste bezittingen van een land is zijn sociaal kapitaal. Dat omvat de bereidheid van burgers om elkaar te helpen en het vertrouwen tussen burgers en overheid. Sociaal kapitaal is onmisbaar bij een crisis zoals de corona-uitbraak.

Deze crisis laat voor de zoveelste keer zien dat het kapitalisme simpelweg niet werkt. Laten we er dus met zijn allen voor zorgen dat ons sociaal kapitaal is waar wij ons op gaan richten. Op deze manier komen we niet alleen sterker uit deze crisis als een land dat samen strijdt, maar kunnen we elkaar meer gaan vertrouwen en kunnen we onze samenleving zo gaan opbouwen dat het hier in Nederland om het ‘samen doen’ gaat, om je medemens te helpen uit solidariteit en niet alleen om geld.

 

 

Copyright:



RUMAG: https://www.instagram.com/p/B-AQp66ggjl/



Dagblad van het Noorden: https://www.dvhn.nl/meningen/Opinie/Opinie-Een-corona-app-Alleen-vrijwillig-25543930.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F