Opinie / 5 april '20 / ROOD Den Haag

Socialism Sunday - De invloed van Shell op klimaatverandering

Sinds Nederland in 2015 de Parijs-akkoorden heeft ondertekend, moeten wij als land ervoor zorgen dat wij onze CO2 uitstoot zo veel mogelijk verminderen, maar jammer genoeg is hier nog maar heel weinig van gebeurt. Binnen Europa is Nederland het op-één-na meest afhankelijke land op fossiele brandstoffen, en we zijn nog net pas halverwege op ons doel voor 2020. Het bedrijf waar we dit het meest aan te danken hebben is Shell.

Shell is de grootste bevuiler binnen Nederland en de negende in de wereld, en ze laten telkens zien dat zij winst boven welzijn zetten. Shell investeert volgens Milieudefensie bijna 95% van hun budget in infrastructuur voor aardgas en olie projecten, wat juist meer vervuiling veroorzaakt en het ook nog lastiger en kostbaarder maakt om de switch naar klimaatvriendelijke energie te maken. Shell lobbyt ook in Europa om ons zo verslaaft mogelijk op fossiele brandstoffen te houden. Ze geven jaarlijks 22 miljoen uit aan het vechten tegen klimaatbeleid, en het ze winnen dat gevecht ook nog. In Nederland geeft onze overheid jaarlijks 7.6 miljard Euro uit aan subsidies voor Shell, en in Duitsland kreeg Shell in 2017 belastinggeld terug! Shell oefent hun macht uit op ons en onze buren om zo veel mogelijk geld te verdienen aan de vernietiging van onze planeet. 

Shell en veel andere corporaties vechten zo hard tegen het klimaatbeleid omdat zij de olie en gas markten zo graag willen beschermen, en dit leidt tot veel problemen. Corporaties denken alleen maar aan hun winst omdat dat hun enige reden is om te bestaan. Ze verdienen er miljarden aan, dus waarom zouden ze er ooit mee stoppen? De onzichtbare hand van de markt duwt bedrijven alleen om meer en meer te produceren en meer en meer te verkopen. Kapitalisme zorgt ervoor dat de mensen die het meest uitbuiten en produceren de macht kunnen pakken, en daardoor ook nog door kunnen blijven gaan.

Zelfs als energiecorporaties tegen klimaatverandering willen vechten, wat kunnen ze doen? Shell heeft duizenden werknemers die salarissen aan hun olie en aardgashandel verdienen, als de corporatie daarmee zou stoppen zouden die mensen geen baan meer hebben. Dit probleem wordt ook weer veroorzaakt door de markt. De onzichtbare hand duwt bedrijven in een valstrik, waar bedrijven alleen maar kunnen focussen op winst op de korte termijn, en als ze tegen grote lange-termijn problemen zoals klimaatverandering willen vechten, gaan ze failliet en verliezen duizenden mensen hun banen.

Klimaatverandering is niet alleen de schuld van individuele bedrijven zoals Shell, maar ook de schuld van het economisch systeem waar wij in leven. Als wij onze aarde willen redden, moet er een eind komen aan kapitalisme.  

Bronnen:

https://milieudefensie.nl/actueel/6-manieren-waarop-shell-ons-verslaafd-houdt-aan-olie-en-gas 

https://milieudefensie.nl/klimaatzaakshell/waarom-een-rechtszaak-tegen-shell