Nieuws / 14 maart '18 / ROOD Den Haag

Den Haag kleurt ROOD: Debbie van Dijk

ROOD Den Haag vindt de raad ook een plek voor jonge mensen! Daarom laten we in de loop naar de gemeenteraadsverkiezingen door middel van de serie ‘’Den Haag kleurt ROOD’’ je kennismaken met onze jongeren op de kandidatenlijst. Vandaag sluiten we deze serie af met Debbie van Dijk.

Naam: Debbie Van Dijk

Leeftijd: 20 jaar 

Buurt: Laak

Plek op de lijst: 4Stel jezelf eens voor! Mijn naam is Debbie van Dijk, en ik ben 20 jaar oud.  Ik studeer met plezier Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. In mijn studie leer ik voornamelijk de theoretische kant van de politiek, en bij de SP en ROOD de praktische kant. Daarnaast ben ik contactpersoon van ROOD Den Haag, de jongerenorganisatie van de SP, en ben ik betrokken bij het bestuur. Bij ROOD doe ik samen met alle andere actieve leden toffe acties waarmee we jongeren willen betrekken om Den Haag nóg mooier te maken.

Waarom de SP? Meer dan een jaar geleden werd ik lid van de SP omdat ik vind dat er in Nederland andere prioriteiten moeten worden gesteld, dan dat er nu gedaan wordt. We hebben veel welvaart maar verdelen het niet op de juiste manier. Dit kan en móet anders. Ik heb een hekel aan onrecht, en helaas zie ik dat nog té vaak in de besluiten van de landelijke politiek maar ook in de Haagse gemeenteraad. Zo moeten studenten zich tegenwoordig in de schulden steken om te kunnen studeren, terwijl multinationals belastingcadeautjes krijgen. Er wordt bezuinigd op de zorg, terwijl de directeuren van zorginstellingen er alleen maar op vóóruitgaan. Toen ik me aansloot bij de SP voelde dit meteen goed. Wij zijn er om samen met mensen er voor te zorgen dat zij weer zeggenschap krijgen in de wijk, in plaats van dat er óver hun wordt beslist. Dat is wat mij erg aanspreekt. 

Waar wil je de komende jaren voor knokken? Natuurlijk wil ik de komende jaren voor álle studenten keihard gaan knokken om meer en goedkopere studentenkamers te krijgen in Den Haag en daarnaast hard optreden tegen huisjesmelkers die studenten té veel huur laten betalen, geen onderhoud plegen of huurders intimideren. Maar ook is het belangrijk dat iedere jongere naar school gaat en zij in klassen van maximaal 25 leerlingen de begeleiding krijgen die nodig is. Ook vind ik het noodzakelijk dat sport en cultuur voor iedereen toegankelijk wordt, niet alleen voor de elite. Bibliotheken, muziekscholen, sportvoorzieningen en cultuurplekken moeten worden behouden omdat dit plekken zijn waar iedereen uit de stad samenkomt. Zo behouden we de samenhang en leven we mét elkaar in plaats van langs elkaar heen.

Als je een ding kon veranderen in de stad, wat zou dat dan zijn? Het voorkomen dat 21.500 kinderen in Den Haag opgroeien in armoede. Deze kinderen kunnen niet doen wat hun klasgenootjes wel kunnen zoals sporten, op vakantie gaan of een kinderfeestje geven. Wanneer kinderen op jonge leeftijd al met een achterstand beginnen kunnen zij zich in de toekomst niet volwaardig ontwikkelen. In Den Haag zouden we dan ook alles op alles moeten zetten om het geld dat is bedoeld om deze kinderen te helpen, ook daadwerkelijk te besteden aan kinderen die dit hard nodig hebben.

Wat is jouw favoriete plek in Den Haag? Mijn favoriete plekje in Den Haag is het Zuiderpark. Hier kom ik in de zomer om te picknicken en af te spreken met vrienden. Het maakt me rustig als ik daar kom in alle hectiek van de stad. 

Wat doe je zoal in je vrije tijd? Naast ROOD en de SP vind ik het leuk om te reizen, maar ook om andere steden te bezoeken in Nederland. Ik ben dol op spelletjes, en speel graag een potje schaken. In Den Haag vind ik het leuk om nieuwe koffietentjes te proberen en een wandeling te maken over het strand.