Blog / 19 januari '16 / Landelijk

Arno van der Veen

Young & United meets Fight for Fifteen

Afgelopen woensdag vond een bijzondere bijeenkomst plaats in Nederlands oudste vakbondsgebouw: De Burcht in Amsterdam. De Nederlandse jongerenbeweging Young & United, gesteund door onder meer ROOD, kreeg bezoek van de ‘Fight for 15’-beweging uit de Verenigde Staten.  Daar waar Young & United keihard vecht voor vaste contracten en volwassen loon voor volwassen werk, strijden de Amerikaanse activisten al een aantal jaar voor een minimum uurloon van 15 dollar. Een loon dat meer dan noodzakelijk is om te kunnen overleven.

In een prachtige zaal vertelden namens Young & United Maria, Joshua en Yorrick een inspirerend verhaal over hoe zij de onrechtvaardigheid van half loon voelen, om daar energie uit te halen om dag in dag uit te vechten voor een volwassen loon. Over hoeveel provincies en gemeenten het jeugdloon al hebben afgeschaft zijn, en over hoe de strijd nog lang niet voorbij is, maar wij die hoe dan ook gaan winnen.

Vanuit Fight for 15 spraken onder meer Anggie (20), die bij haar eigen Mc-Donalds filiaal een staking organiseerde met dertien collega’s, en Blue (26), die na tien jaar werken nog steeds slechts een ruime acht dollar verdient. Het waren inspirerende verhalen om naar te luisteren, vooral omdat ook hun acties werken. In een aantal staten in de Verenigde Staten, waaronder Californië waar Anggie zelf vandaan komt, wordt het loon verhoogd.

Als lage lonen tot welvaart leidden, dan was Bangladesh een paradijs

Als laatste was econoom Robin Fransman te gast, die stelde dat je zelfs met alleen puur rechtse argumenten van het jeugdloon af zou moeten. "Want", zo zei hij, "als lage lonen tot welvaart leidden, dan was Bangladesh het paradijs." Het afschaffen van het jeugdloon zorgt volgens hem juist tot meer banen en meer welvaart.

Het was een energieke avond, vooral omdat iedereen ongelofelijk optimistisch is voor de toekomst. Er werd door beide organisaties getekend voor een ‘Joint Pact’ tegen lage lonen, waarna de avond met luid gejuich en gezang werd afgesloten: wij gaan winnen!

(Arno van der Veen is ROOD-lid in Rotterdam)