Nieuws / 17 maart '15 / Landelijk

Marcel van Hooijdonk is Huisjesmelker van het Jaar 2015

ROOD, jong in de SP heeft de huisbaas Marcel van Hooijdonk uitgeroepen tot ‘Huisjesmelker van het Jaar 2015’. De oneervolle titel wordt ieder jaar uitgereikt aan de slechtste huisbaas, corporatie of bemiddelaar van Nederland. Hij verhuurt onder andere woningen in Utrecht, Amsterdam, Nieuwegein en Breda. Van Hooijdonk brengt het leven van zijn huurders in gevaar door veiligheidseisen aan zijn laars te lappen. ROOD-voorzitter Merel Stoop: “Dit is één van de ergste huisbazen die wij ooit zijn tegengekomen bij de verkiezing. Brandonveiligheid, intimidatie, torenhoge huren, huisontruimingen: de klachtenlijst is eindeloos. Hij is één van de vele huisbazen die op schandalige wijze profiteert van de woningnood.” Als prijs ontving Van Hooijdonk een gouden brandblusser.

Uit veel verschillende steden heeft ROOD klachten over huisjesmelkers ontvangen. De jury koos Van Hooijdonk unaniem tot winnaar. Samen met een aantal huurders knokt ROOD nu al een tijdje voor verbeteringen. In Nieuwegein is de brandonveiligheid van het huurcomplex de ‘Weverstede’ zo slecht, dat een ontruiming 26 maart voor de deur staat. Huurder Pavle Andzhiev: “Een jaar lang heb ik met jonge kinderen in een brandonveilige woning gewoond zonder dat we dat wisten. Ik heb een zoon van 5 en een zoon van 10 dagen oud. Misschien sta ik 26 maart met hen op straat, door nalatigheid van Van Hooijdonk.”


Foto: SP

Ondertussen staat er in Nederland 13 miljoen m2 aan kantoorruimte leeg naast een kamertekort van 30.000 kamers. Er is dus sprake van woningnood naast leegstand. ROOD pleit voor het terugdringen van het kamertekort door het ombouwen van leegstaande kantoorpanden naar kwalitatief goede en betaalbare huisvesting. Ook moet er een landelijk vergunningstelsel komen voor grote verhuurders. De vergunning moet afgepakt worden bij verhuurders die de fout in gaan. Stoop: “Huurders als Van Hooijdonk komen talloze keren in opspraak, maar kunnen gewoon doorgaan met het uitbuiten van hun huurders. Dat is onacceptabel en moet worden aangepakt!”


Foto: SP

Van Hooijdonk wilde de prijs niet zelf in ontvangst nemen. Hij liet een vrouw de deur openen en zij stond ROOD te woord. De gouden brandblusser is bij zijn riante woning in Breda achtergelaten.

Dit nieuws in andere media: