Opinie / 14 januari '15 / Landelijk

Opinie: Pak woningnood en huisjesmelkers aan

Je hebt lang gezocht, maar dan krijg je de sleutel. Eindelijk op jezelf en niet langer elke avond bij je ouders thuis hoeven komen. Het is fijn om op jezelf te wonen en je leert er veel van. Maar dan wordt het buiten kouder en je kamer blijkt aan alle kanten te tochten. Voor de grootste spleten leg je een handdoek. Als het regent, zet je een pannetje neer tegen de lekkage. Om de beurt werken jij en je huisgenoten de paddestoelen die door de vochtigheid in huis groeien de deur uit, maar het is dweilen met de kraan open. Je belt de huisbaas over deze problemen, maar die zegt dat het er allemaal bij hoort. Je huisbaas is een huisjesmelker.

Je bent niet de enige huurder van een huisjesmelker. In Nederland zijn 30.000 kamers te weinig. Dit grote tekort aan kamers voor jongeren geeft huisjesmelkers veel macht. Er geldt immers: voor jou tien anderen. Dus zint die kamer je niet? Dan zoek je maar wat anders, zeggen veel huisjesmelkers. Maar dat kan dus niet, want er zijn niet genoeg kamers. Ondertussen zit jij met hoge huur en slecht onderhoud opgescheept. En je hebt geen poot om op te staan.

Niet alleen studenten hebben last van de woningnood, ook mensen die graag zouden willen huren hebben een probleem. De wachtlijsten voor de sociale huur zijn enorm: in steden als Amsterdam en Groningen kan het wel tien jaar duren voordat je in aanmerking komt voor een woning. Daarnaast rijzen de kosten de pan uit, omdat de huren ieder jaar flink omhoog gaan. 

Tegenover de woningnood staat een enorme leegstand. In Nederland staat 13 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg. Als al die ruimte wordt omgebouwd tot woningen, dan kan elke kamerzoekende in theorie een huis van ongeveer 400 vierkante meter krijgen! Er is dus meer dan genoeg ruimte, het moet alleen nog omgebouwd worden. Dat levert meteen het broodnodige extra werk in de bouw op.

Naast het bijbouwen van extra woningen en kamers en het ombouwen van kantoorpanden, moet er harder opgetreden worden tegen huisjesmelkers. Ook moet er een landelijk vergunningenstelsel komen voor grote verhuurders. Deze vergunning wordt alleen afgegeven aan goede verhuurders en er wordt op een structurele basis bekeken of een verhuurder zich aan de regels houdt en nog recht heeft op een vergunning. In het geval van bedreiging of intimidatie moet de verhuurder de vergunning kwijtraken.

Elk jaar organiseert ROOD de “Huisjesmelker van het Jaar”-verkiezing. Je kan je huisbaas, woningcorporatie of bemiddelaar nomineren voor deze oneervolle prijs op huisjesmelkervanhetjaar.nl. Steeds vaker nomineren huurders hun huisbaas niet alleen voor slecht onderhoud en hoge huren, maar ook voor intimidatie en soms zelfs levensbedreigende situaties. Iedereen verdient een goed en veilig thuis. Help daarom ook mee en nomineer de huisjesmelkers die jij kent.

Dit artikel verscheen op TPO Fresh.