Nieuws / 23 augustus '12 / Landelijk

ROOD in actie bij bijeenkomst artsen

'Niet snijden in artsenopleiding'. Met die tekst werden woensdagavond ruim duizend artsen ontvangen door ROOD, jong in de SP en SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven. De artsen kwamen bijeen bij het Leids Universitair Medisch Centrum om te praten over acties tegen de absurde 13.400 euro die artsen in opleiding per jaar moeten gaan betalen voor hun opleiding tot specialist.

Dat wil althans een werkgroep bestaande uit ambtenaren van diverse ministeries. Behalve de enorme eigen bijdrage, zou ook de opleidingsduur ingekort moeten worden, schrijven de ambtenaren in een rapport. Dat is onverstandig. Een goede specialist kan het verschil zijn tussen leven en dood. Specialisten moeten dan ook niet als magnetronstudenten worden opgewarmd voor het echte werk. Ook hoort de opleiding toegankelijk te zijn en moeten aankomend specialisten niet afgeschrikt worden door de enorme eigen bijdrage en moeten zich niet al voor tienduizenden euro's in de schulden steken voordat ze ├╝berhaupt beginnen met het werk.

De artsen in opleiding konden woensdagavond dan ook op steun van ROOD en de SP rekenen. Het plan moet zo snel mogelijk van tafel!