Nieuws / 19 november '18 / Leiden

Oproep demonstratie schuldenstelsel in Universiteit Leiden

Op 24 november om 13:00 uur vindt het protest tegen het schuldenstelsel plaats in Den Haag. ROOD Leiden kreeg vandaag enthousiaste reacties op de flyeractie en bannerdrop die in de Faculteit Sociale Wetenschappen zijn uitgevoerd in steun van het protest.

Blijken van solidariteit van studenten en medewerkers op de Faculteit Sociale Wetenschappen tijdens de promotie van de demonstratie in Den Haag deze zaterdag. Na de bannerdrop samen met FNW Jong hebben we samen flyers uitgedeeld in de hal in en rondom het gebouw. Zowel studenten als medewerkers van de universiteit vinden het schuldenstelsel belachelijk. Het is duidelijk te merken dat het onderwerp leeft. Zo spraken we bijvoorbeeld met een conciërge van de faculteit. Hij vertelde over zijn zoon en hoe hij stikt van de schulden; zelf heeft hij niet de financiële mogelijkheden zijn zoon genoeg te onderhouden in zijn studie.

Er zijn veel studenten die niet eens willen vertellen over hun schuld uit angst of schaamte. Dit laat zien wat voor een heftige emoties zo’n ‘investering in jezelf’ oproept. Goed om te merken dat ondanks dit heersende gevoel er van zowel Nederlandse als internationale studenten veel positieve reacties waren voor de demonstratie en de bredere actie tegen het schuldenstelsel.