Nieuws / 27 april '20 / Landelijk

Koningsdag? Woningsdag!

Koningsdag 2020 gaat de boeken in als woningsdag. Deze feestdag werd dit jaar vooral vanuit huis gevierd om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. Wij konden dit feest niet zomaar aan ons voorbij laten gaan en riepen deze dag uit tot ‘Waar-is-mijn-woningdag?’ om de problemen rondom wonen voor jongeren onder de aandacht te brengen.

Dat er problemen zijn rondom wonen is al een tijd bekend. Zonder netwerk een huis vinden in een (grote) stad is bijna onmogelijk en de gemiddelde student betaalt tientallen euro’s per maand te veel aan huur. Door het tekort aan woningen kan een huisjesmelker bijna zoveel vragen voor een woonruimte als hij of zij wil. Wil je dat niet betalen? Dan zijn er voor jou tien anderen. Hierdoor is een veilig en betaalbaar huis voor velen nog een verre droom.

Om dit probleem duidelijk te maken heeft ROOD deze dag omgedoopt tot #waarismijnwoningdag en op een paar plekken in het land tenten opgezet. Met deze actie wil ROOD ruimte opeisen voor jongeren. In Nederland is namelijk een woningtekort van zo’n 300.000 woningen en vooral starters met weinig eigen geld vallen daardoor buiten de boot. Volgens ROOD zijn er twee belangrijke oplossingen voor deze wooncrisis. Er moeten meer sociale huurwoningen gebouwd worden en huisjesmelkerij moet strenger worden aangepakt. Zo maken we betaalbaar wonen voor iedereen bereikbaar en zetten we huisjesmelkers die nu misbruik maken van het tekort buiten spel.

Heb jij last van een huisjesmelker? Nomineer je huisbaas dan via huisjesmelkervanhetjaar.nl! Via deze links (zwart) of (wit) kun je je Facebook profielfoto aanpassen naar deze dag.