Nieuws / 25 mei '18 / Landelijk

Solidariteit met vluchtelingen wereldwijd: ROOD naar Nacht van de Vluchteling!

Van Rotterdam naar Den Haag, Arnhem naar Nijmegen en in Amsterdam lopen ROOD en SP teams de nacht van 16 op 17 juni 40 kilometer uit solidariteit met vluchtelingen wereldwijd. Het westen voert al sinds 2001 -met de inval van Afghanistan- een permanente oorlog in het Midden-Oosten. Deze permanente oorlog heeft inmiddels meer dan een miljoen doden en miljoenen vluchtelingen als gevolg. Daarom zeggen wij: Permanente oorlog? Niet in mijn naam! Het bedrag dat met de sponsorloop wordt verzameld gaat naar Stichting Vluchteling.

We zamelen daarmee geld in voor medische zorg, noodwoningen, onderwijsvoorzieningen, voedsel en water voor vluchtelingenkampen in landen als Syrië, Libanon en Irak. Veruit de meeste vluchtelingen komen terecht in de omliggende landen, voorzieningen voor opvang daar zijn dus hard nodig. Zij die wel hun reis doorzetten -door de erbarmelijke omstandigheden op vluchtelingenkampen- maken zich op voor een gevaarlijke tocht. Zo zijn er het afgelopen jaar 5.143 mensen vermist of dood verklaard op de Middelandse Zee. Intussen wordt 'Fort Europa' alleen maar versterkt: de grenzen worden sterker bewaakt. Uit het rapport 'Border Wars' van Stop Wapenhandel en TNI bleek dat het budget van het Europese Grens- en Kustbewakingagentschap voor 2016 met 67,4% steeg ten op zichte van de €143,6 miljoen in 2014. Het budget van het Internal Security Fund van de EU voor 2016 nam met 22% toe tot een totaal van €647,5 miljoen. Deze enorme bedragen laten zien hoe het weren van vluchtelingen leidt tot een grensbewakingsmarkt. Bedrijven maken daarmee winst over de ruggen van vluchtelingen. Zoals het in Nederland gevestigde Airbus, dat in 2015 14,5 miljard euro aan militair materieel verkocht aan Saoedi-Arabië en Qatar. Landen die met die wapens oorlog voeren in Jemen, waar zich inmiddels een enorme humanitaire ramp afspeelt. 

De permanente oorlog blijft zorgen voor vluchtelingen wereldwijd en verkiest winsten van wapenhandelaren boven vrede en mensenlevens. ROOD loopt daarom uit solidariteit mee met de Nacht van de Vluchteling. Wil je ook bijdragen? Je kan hier de lopers sponsoren. Laat je gegevens achter op stopdebommen.nl en sluit je aan bij de beweging!