Nieuws / 18 oktober '18 / Landelijk

Rutte kiest opníeuw voor de grote bedrijven

Eindelijk. Het hoge woord is eruit. De afschaffing van de dividendbelasting gaat niet door. Rutte kwam deze week - als een van de laatsten in Nederland - toch nog bij zinnen. Goed nieuws voor jongeren die willen gaan studeren, maar dat niet kunnen betalen door het schuldenstelsel? Goed nieuws voor werkers in de publieke sector, die werken onder enorme werkdruk? Goed nieuws voor mensen die hun huur niet kunnen betalen? Nee. Want de vrijgekomen 2 miljard gaat niet naar de mensen in het land, maar alsnog naar het bedrijfsleven.

Vanuit alle hoeken van de samenleving deden mensen een oproep om de dividendbelasting niet af te schaffen. Ook ROOD legde de directe banden tussen het kabinet en de multinationals bloot. Maar het was niet de oppositie, niet de wetenschap en zelfs niet de 90% procent die Rutte en zijn vezels overtuigden. Het was Unilever, die besloot in Londen te blijven, waardoor Rutte toch geen cadeau van twee miljard aan buitenlandse aandeelhouders geeft. Hoewel de dividendbelasting niet wordt afgeschaft, is de ware aard van dit kabinet niet veranderd. Het overgebleven geld gaat onder andere naar de verlaging van de vennootschapsbelasting en de winstbelasting. Dit kabinet is er nog steeds niet voor de mensen, maar voor de grote bedrijven. Dat juist Unilever wél invloed heeft op het kabinet is pijnlijk, maar niet verrassend. Het legt de banden tussen het kabinet en het grootkapitaal bloot. De ideologie van het kabinet wordt bepaald door het geloof in de vrije markt en het grootkapitaal. Terwijl de winsten van bedrijven groeien, worden al onze rechten waar ooit voor is gevochten langzaam afgebroken. Zo blijft de macht waar hij nu is. De samenleving staat in dienst van het kapitaal, in plaats van andersom. 

Nu is het tijd om het verzet dat er was tegen het afschaffen van de dividendbelasting uit te bouwen. We kunnen geen genoegen meer nemen met het afvijlen van de scherpe randjes. We moeten de macht uitdagen en strijden voor een wereld waarin mensen centraal staan. Daar ben jij bij nodig. Sluit je aan.