Nieuws / 31 mei '18 / Wake up voor onderwijs

Helft mbo'ers betaalt voor niet gebruikte spullen

De helft van de mbo-studenten betaalt geld voor spullen die vervolgens niet worden gebruikt, dat blijkt uit onderzoek van JOB onder 260.000 mbo-studenten. Boeken, licenties en gereedschap: studenten op het mbo moeten die zelf aanschaffen. Dit zijn extra schoolkosten, bovenop het wettelijk lesgeld, die op kunnen lopen tot ver boven de duizend euro per jaar. Kosten die je moét maken om je diploma te kunnen halen. Nu blijkt dat een groot deel van die spullen niet eens wordt gebruikt. 

Onlangs bleek uit een onderzoek van RTL-nieuws al dat studenten op het mbo gemiddeld honderden euro's bovenop hun lesgeld extra kwijt zijn aan schoolkosten. Soms kost een mbo-opleiding zelfs tot ver boven de duizend euro. Gemiddeld betaalt een eerstejaars mbo-student 670 euro bovenop het wettelijk lesgeld. De extra kosten verschillen ook nog eens flink per opleiding en per school. Het Brabantse De Rooi Pannen bewijst dat het ook anders kan; zij hebben de extra schoolkosten volledig afgeschaft.

Dat moet overal! Alle kosten die je moet maken om je diploma te kunnen halen, moeten vallen onder het wettelijk lesgeld. Zo zorgen we ervoor dat iedereen de studie kan doen die hij wil. Doe je mee om dit voor elkaar te krijgen? Vul dan het meldpunt in.