Blog / 16 juni '17 / Landelijk

Bart Hartog

Verandering komt pas als je opstaat, je bek open trekt en van je laat horen

Medewerkers van de NS zijn van plan maandagochtend te staken in Den Haag en Zwolle. Zij eisen dat er een einde komt aan "het afbreken van de NS". Ik vind het goed dat mensen opstaan voor hun rechten.

Ze willen onder meer dat de NS weer meedoet met beslissingen voor regionale lijnen en stopt met het weghalen van banen uit de regio's. Ook wil de vakbond dat de NS de winkels en horeca op de stations blijft beheren. Daarnaast zouden op alle dubbeldekkers twee conducteurs moeten meerijden. Het zou verstandig zijn als de NS-bestuurders luisteren naar de zorgen van hun medewerkers. Die zien immers dat het bedrijf waar zij voor werken stukje bij beetje afgebroken wordt. De NS verdient grof geld, maar de banen en stem van de medewerkers is steeds minder waard.

Met meer democratie op de werkvloer maakt een bedrijf beslissingen die niet de centen vooropstellen, maar het belang van de reizigers én de medewerkers. Dat er een staking nodig is om dat af te dwingen, zegt al meer dan genoeg. Staken doe je niet zomaar, maar wanneer je met de handen in het haar zit en er op een andere manier niet uitkomt. Als bestuurders niet willen horen, dan moeten ze maar voelen. Verandering komt niet door te wachten. Verandering komt pas als je opstaat, je bek open trekt en van je laat horen. Ik heb respect voor de mensen die ervoor zorgen dat ik iedere dag veilig op mijn werk en thuis kom. Dat ze nu hun werk neerleggen waardoor ik vertraging heb, so be it. Als een staking betekent dat de NS-medewerkers meer inspraak krijgen in hun bedrijf, ben ik solidair en wacht ik wel een uurtje langer op de trein.