Blog / 29 februari '16 / Landelijk

Bart Hartog

Als het aan mij ligt, bezetten we heel het land voor goede zorg!

Al eerder blogde ik over het verdwijnen van de traditionele wijkverpleegkundige. In de jaren '70 was efficiency het toverwoord - dat was de essentie van goede zorg volgens de neoliberalen. Iemand die gestudeerd had om te verplegen kon toch niet gaan helpen met huishoudelijke taken? Zo ontstond de Huishoudelijke hulp.

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Martin van Rijn, is op 1 januari 2015 begonnen met keiharde bezuinigen op de thuiszorg. De taken voor de huishoudelijke zorg werden over de schutting van de gemeenten gekieperd. Zij zijn sinds de decentralisatie van de zorg verantwoordelijk voor de thuiszorg.
De grootste thuiszorgaanbieder van het land (TSN) dreigt nu failliet te gaan. Gemeenten willen of kunnen niets meer bijleggen door de bezuinigingen van het kabinet. Thuiszorgorganisatie TSN kan hun mensen niet meer betalen.  Hierdoor komen 12.000 banen in gevaar en dreigen 40.000 mensen hun zorg te verliezen. Ondertussen blijft staatssecretaris Van Rijn, onderuit gezakt in het pluche, wegkijken.

De SP wil dat Van Rijn een basistarief voor de thuiszorg invoert, waardoor gemeenten het werk niet meer onder de kostprijs kunnen aanbieden.

In een klein plaatsje in Gelderland, genaamd Bronckhorst, speelde deze thuiszorgnachtmerrie ook. De medewerkers van TSN dreigden op straat gezet te worden. Een groepje dames en heren besloot dit niet zomaar te pikken. Samen met vakbond FNV en de SP kwamen ze in actie. Op vrijdag 19 februari bezetten zij het gemeentehuis in Hengelo. Als er niet naar je geluisterd wordt, dan moet je soms dit soort middelen gebruiken. De zorgwerkers eisen dat de gemeente de zorgaanbieder Buurtzorg in de arm neemt als vervanger voor TSN.

De bezetting was strijdbaar en vrolijk, de dames en heren waren vastberaden: Zij zouden niet weggaan totdat er meer duidelijkheid was over hun baan. Ze streden vooral voor de mensen die hun zorg hard nodig hebben en niet kunnen missen. Die strijd zetten ze voort. Zondagavond heeft de burgemeester de bezetting beĆ«indigd. De actievoerders hadden zich niet aan de afspraak gehouden en ook nog eens op de tafel gedanst. Dat was niet de afspraak volgens de burgemeester. Want op de tafel dansen verdient een nacht cel. 

De dames en heren lieten zich niet kennen. Ze gingen door met actie voeren. Dinsdagmiddag werd er een demonstratie georganiseerd voor het gemeentehuis. Samen met een boel andere SP'ers was ik er ook om de mensen een hart onder de riem te steken. Wat een sfeer! En wat een strijdbare mensen. In de middag werd bekend gemaakt dat de medewerkers worden overgenomen door een ander bedrijf, ze behouden hun arbeidsvoorwaarden, ze blijven een koppel met de mensen die ze al verzorgden en ze krijgen hetzelfde loon: Een grote overwinning. Die middag werd er dan ook een goed feestje gevierd.
Ik ben trots op deze dappere actievoerders, want ze staan op voor hun rechten en die van alle mensen die zorg nodig hebben. Ga zo door! Als het aan mij ligt, bezetten we heel het land voor goede zorg voor iedereen!