Nieuws / 23 mei '16 / Landelijk, Niet in mijn naam

Protest tegen de Joint Strike Fighter

Maandagavond 23 mei landde er een Joint Strike Fighter (JSF) gevechtsvliegtuig in Leeuwarden. De protestbeweging ‘Niet in mijn naam’ protesteert samen met ROOD, jong in de SP met grote banners op de plek vanwaar de JSF gespot kan worden. Nederland heeft 4,5 miljard euro voor de aanschaf van de JSF gereserveerd. Woordvoerder Lisa de Leeuw: “De Vliegende Fyra is de vervanger van de F16, waarmee Nederland op dit moment bommen gooit op Syrië. Het bombarderen in Syrië en Irak heeft ons al 150 miljoen euro gekost. De oorlog in Syrië heeft 270.000 slachtoffers gemaakt en miljoenen mensen uit hun huizen gedreven. Nederland helpt mee aan het verwoesten van mensenlevens en betaalt daar ook nog een smak geld voor. Niet in mijn naam!”
 

Er heerst een humanitaire crisis in Syrië en in de vluchtelingenkampen in buurlanden. De Leeuw: “Mensen slaan op de vlucht voor oorlogsgeweld en hongersnood. Ondertussen verdienen grote wapenbedrijven grof geld aan die ellende.” In 2014 groeide de Europese wapenhandel naar 31,5 miljard euro. Er werd vooral naar conflictgebieden in het Midden-Oosten geëxporteerd. “Terwijl de winsten van wapenbedrijven stijgen, veroorzaken hun wapens elders op de wereld veel leed. Het wordt tijd dat de macht van de oorlogsindustrie aan banden wordt gelegd. Nu zijn onschuldige mensen, waaronder veel kinderen, slachtoffers van het winstbejag van grote bedrijven”, aldus De Leeuw.
 

‘Niet in mijn naam’ is een anti-oorlogsbeweging die strijdt tegen de Nederlandse bombardementen in Syrië en Irak en de grote macht van de wapenindustrie daarachter. In korte tijd sloten al meer dan 7000 mensen door het hele land zich aan bij de beweging. De Leeuw: “Ook jij kunt onderdeel worden van de beweging. Ga naar www.stopdebommen.nl en meld je aan!”