Nieuws / 14 december '18 / Landelijk, Internationale Solidariteit, Klimaat

Geen geweld met ons geld!

Geen geweld met ons geld; stop met het financieren van geweld richting mens, dier en milieu. Daartoe riep ROOD samen met verschillende politieke jongerenorganisaties en ngo’s woensdag op. Bij het rondetafelgesprek “stand van de financiële sector” in de Tweede Kamer deelden wij flyers uit aan de aanwezige bankdirecteuren, hoogleraren, en Kamerleden. We vestigden de aandacht op wat banken doen met ons spaargeld. Dit wordt onder andere geïnvesteerd in palmolie, nucleaire wapens en fossiele energie. ROOD-voorzitter Lisa de Leeuw: "ROOD eist rechtvaardigheid; voor mens en klimaat. Daar horen geen vuile investeringen bij van banken. We zien dat meer groepen er zo over denken en dan is het belangrijk om de krachten te bundelen en onze stem te laten horen."

Milieudefensie, StopWapenhandel, World Animal Protection en Both Ends steunen de actie. Ook de politieke jongerenorganisaties PerspectieF, DWARS, de Jonge Socialisten en PINK! sloten zich aan bij ons initiatief. Samen roepen we alle banken en financiële instellingen op om internationale verdragen, het Klimaatakkoord van Parijs en het IMVO-convenant bancaire sector om te zetten in daden.

De SP prijst het initiatief. SP-Tweede Kamerlid Mahir Alkaya: “De banken gokken met ons geld en geven het ook uit aan geweld. Dan cashen ze de winst, maar de schade aan onze economie en het klimaat komt voor rekening van de burger. Dit moet anders!”