Nieuws / 23 november '17 / Landelijk, Wonen

Pandjesprins Bernhard genomineerd voor 'Huisjesmelker van het Jaar'-verkiezing

Op vrijdag 24 november bezochten ROOD en de SP samen prins Bernhard in Amsterdam. De reden van het bezoek: prins Bernhard is genomineerd voor de ‘Huisjesmelker van het Jaar’-verkiezing. Wij vinden dat de prins met zijn 349 panden in Amsterdam niet mag ontbreken tussen de nominaties. ROOD-voorzitter Lisa de Leeuw: “Door woningnood en de enorme machtspositie van particuliere huisbazen zijn huurders kwetsbaar voor uitbuiting en huurprijzen vaak onbetaalbaar. Als één iemand daar nu symbool voor staat, is het wel Pandjesprins Bernhard.”

Vorige week werd bekend dat Prins Bernard bijna 600 huizen in zijn bezit heeft, waarvan maar liefst 349 in Amsterdam. Ook bleken zijn BV’s illegaal sleutelgeld te vragen en te sjoemelen met registraties. In Amsterdam is één op de acht huizen in handen van beleggers. Hierdoor stijgen huurprijzen nog verder. Vastgoedcowboys gebruiken de woningmarkt als winstmodel. Voor hen is winst het belangrijkst en dat gaat vaak over de ruggen van huurders. Uiteindelijk gaat het om de vraag: van wie is je stad? Wij vinden dat Amsterdam van alle Amsterdammers is en daarom moeten we hier ingrijpen.

Om de problemen aan te pakken moeten er meer betaalbare woningen komen. Daarnaast moet het beleggen en duur verhuren van woningen worden ingedamd. Huizen zijn om in te wonen, niet om de zakken van vastgoedbedrijfjes mee te spekken. Ook wil de SP landelijk hardere sancties voor huisjesmelkers, meer zeggenschap voor huurders en de mogelijkheid voor gemeenten om verhuurders die te vaak in de fout gaan de stad uit te sturen. SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman: “Er zijn verhuurders die hun huurders uitbuiten door intimidaties en veel te hoge huren. Die huisjesmelkers moeten hard in de portemonnee worden geraakt. Het uitbuiten van huurders moet een economisch delict worden en de boetes hoog.”

Huurders kunnen de komende maand hun huisbaas nomineren voor de oneervolle titel ‘Huisjesmelker van het Jaar’. In februari vindt de uitreiking plaats.