Nieuws / 7 december '16 / Landelijk, Werk

Blotebuikenprotest in Tweede Kamer tegen flex

Op woensdag 7 december voerde ROOD, jong in de SP actie in de Tweede Kamer tijdens de bespreking van de begroting Sociale Zaken. De jongeren trokken hun shirts uit en toonden het woord #FLEXIT op hun buiken terwijl minister Asscher (Werkgelegenheid) aan het woord was. ROOD-voorzitter Merel Stoop: “Wij protesteren tegen de doorgeslagen flexverslaving in Nederland. Jongeren kunnen geen normaal leven opbouwen en gaan van flutcontract naar flutcontract. Tijd om dat aan te pakken.”
 

De SP-jongeren vallen Asscher aan omdat hij als minister verantwoordelijk is voor deze situatie. Veel jongeren hebben te maken met toenemende onzekerheid. Zo ook Jonne Geurts van 27 jaar, opgeleid als hovenier: “Ik werk veel voor uitzendbureaus. Zij bieden me werk dat maar voor korte duur is. Meestal heb ik werk voor een maand en sta ik daarna weer op straat. Het komt ook voor dat ik een dag van tevoren word gebeld voor een klus van twee dagen. Daarna hoor ik dan weer tijden niets. Zo kan ik geen toekomst opbouwen, terwijl ik dolgraag aan de slag wil.”
 

Op dit moment zijn er bijna twee miljoen flexwerkers in Nederland en dat aantal neemt alleen maar toe. Maar vijftien procent van hen heeft zicht op een vast contract, terwijl tachtig procent dit zou willen. Flexibel zijn is dus geen bewuste keuze. ROOD en de SP stellen voor om flex duurder te maken dan vast. Daarnaast moet het jeugdloon volledig worden afgeschaft en moet het minimumloon met tien procent omhoog. Stoop: “Alleen zo kunnen we iedereen, jong of oud, zekerheid bieden. Tot die tijd trekken wij ten strijde tegen flexgekken als Lodewijk Asscher!”
 

Dit bericht in andere media:
Telegraaf
AD
NRC
De Limburger
De Gelderlander
The Post Online
Nieuwspaal