Blog / 3 juli '17 / Internationale Solidariteit

Diyar Jassim

Waarom ik 8 juli in Hamburg protesteer

Begin juli verzamelen de regeringsleiders van de twintig grootste economieën zich in Hamburg voor de G20-top. Had ik ooit gedacht dat ik op een dag met 100.000 andere mensen in een voor mij vreemde stad zou staan om tegen wereldleiders te protesteren? Nee. Toch ben ik 8 juli in Hamburg om te protesteren tegen de G20-top. Lees hier waarom.

De G20 is onderdeel van het probleem, niet die van de oplossing 

De G20-top komt op een belangrijk moment: 10 jaar geleden brak de economische crisis uit, waarvan de gevolgen nog steeds te zien zijn, Trump heeft zich onlangs uit het klimaatakkoord getrokken en er zijn wereldwijd 65 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en onderdrukking. Tegelijkertijd gebruiken diezelfde wereldleiders hun haatpolitiek om mensen buiten de grenzen te houden, meer oorlogspolitiek te voeren en profiteert de wapenindustrie van deze onnodige oorlogen.

Als ik dit allemaal zie en hoor vraag ik mij af: in wiens belang is de G20 dan? Want ondertussen maken dezelfde wereldleiders een enorme herverdeling van arm naar rijk mogelijk. De rijkste acht mensen bezitten nu evenveel als de helft van de wereldbevolking. Dat zien we zowel wereldwijd, als hier in Nederland terug: terwijl het aantal miljonairs in Nederland stijgt, hebben jongeren te maken met onzekere bungelbanen waar je geen huis mee kan kopen of fatsoenlijk de huur kan betalen. 

Wij laten ons tegengeluid horen op straat

De enige manier om een alternatief te bieden, is om te bouwen aan een sterke tegenbeweging. De G20-top is met een handjevol mensen, maar wij zijn daar met 100.000 voor een andere wereld.

Vanuit Nederland doen we met een brede coalitie van activisten, waaronder Jongeren Milieu Actief, Internationale Socialisten en TNI mee aan de demonstratie op zaterdag 8 juli in Hamburg. Onze kamerleden Sadet Karabulut en Sandra Beckerman zijn ook aanwezig.

 

Ik ben erbij voor een andere wereld, jij ook?Aanmelden voor de bus kan via G20-protest@sp.nl, de busrit kost 20 euro (de SP betaalt de helft van de buskosten). Bekijk hier het Facebookevenement met meer informatie.