flextremist

Ruim de helft van de werkende jongeren heeft onzeker werk, oftewel een flexcontract. Dat betekent veel onzekerheid over de uren die je werkt, je salaris en of je straks nog wel werk hebt. Grote bedrijven maken miljardenwinsten door jongeren uit te knijpen. Dit flextremisme is geen noodzaak, maar gierigheid.

Wij nomineerden drie bedrijven voor de titel ‘flextremist van het jaar 2017’. Wie is volgens jou de grootste flextremist? Check de flextremisten die wij hebben genomineerd  of nomineer je eigen flextremist. Lees het rapport voor meer informatie over de flextremisten, de verkiezing en onze campagne.

En de genomineerden zijn...

Dit is Dick Boer, de CEO van Ahold. Terwijl meneer Boer afgelopen jaar 4,7 miljoen euro verdiende, kreeg een 18-jarige werknemer bij Albert Heijn maar 6,48 per uur. Ondertussen verdient Dick Boer 12.876 euro per dag aan de onzekerheid van zijn werknemers. Albert Heijn kan haar werknemers meer betalen en zekerheid bieden. In 2016 maakte zij namelijk 1,1 miljard euro winst. Is Albert Heijn de flextremist van het jaar?

Ik kies voor Albert Heijn! 

Ontmoet Manu Steijaert, de baas van McDonald’s Nederland. Hoewel we zijn exacte salaris niet wisten te achterhalen, is het wel duidelijk dat McDonald’s in 2016 een winst van 4,7 miljard maakte. Sta je bij de McDonald’s een jaar achter de kassa, dan verdien je ongeveer 12.888 euro – een fractie van de megawinsten die McDonald’s ieder jaar maakt. In de hele horecasector heeft nog niet eens één derde van de mensen een vast contract.

Ik kies voor McDonalds's! 

De CEO van Randstad is Jacques van den Broek. Ieder jaar kan meneer Van den Broek 3,1 miljoen euro op zijn bankrekening bijtikken. Randstad maakte in 2016 maar liefst 3,9 miljard euro winst. Ondertussen verdient een uitzendkracht van Randstad een bijstandsuitkering voor 36 uur werk, terwijl collega’s in vaste dienst zekerheid en een hoger salaris hebben. De uitzendkracht doet hetzelfde werk, maar krijgt minder salaris en meer onzekerheid. 

Ik kies voor Randstad!

De CEO van Deliveroo is Mathieu de Lophem. Deze genomineerde Flextremist stopt 2.000 werknemers in onzekerheid door ze niet langer in loondienst, maar als schijnzelfstandigen te laten werken. Een constructie waarmee Deliveroo miljoenen bespaart, maar voor de werknemers betekent dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor zaken als verzekeringen, sociale premies en loonbelasting. 

Ik kies voor Deliveroo!

Natuurlijk zijn er nog veel meer bedrijven die belachelijk omgaan met flexwerk. Werk jij ook bij een flextremistische werkgever?

Ik nomineer een andere flextremist!

Wil je meer lezen over de flextremisten, de verkiezing en flex? Lees het rapport!