Blog / 21 augustus '15 / Landelijk

Bart Hartog

Oma Jansen is er niet 12 september, jij toch wel!?

 

Foto: SP

Oma Jansen is gevallen, het gaat allemaal niet meer zo soepel. Tijdens haar val heeft ze ook een pees in haar schouderblad gescheurd, maar omdat ze al 80 jaar is, wordt er vanwege haar leeftijd niets meer aan gedaan. Oma Jansen wil dit best voor lief nemen, ze is ook al oud. Maar wel vervelend is dat ze haar rechterarm niet meer naar achteren kan bewegen. Ze vindt het verschrikkelijk om naar de wc te gaan, want ze kan haar eigen billen niet meer afvegen. Ook heeft ze moeite met lopen. Haar rug is namelijk versleten, verkalking zegt de dokter. Als Oma Jansen op wil staan, heeft ze hulp nodig. Ze komt niet alleen uit haar stoel. Haar huis is een rommel en de afwas van dagen geleden staat nog op het aanrecht.

Haar kinderen wonen aan de andere kant van Nederland. Ze moeten minstens 2 uur heen en 2 uur terugrijden om bij oma te komen. Dat doen ze met liefde. Elke zondag komt de familie bij elkaar en doordeweeks proberen ze ook altijd wat te regelen.
Oma Jansen is nog niet helemaal vereenzaamd, ze heeft eigenlijk een best leuk buurtje. Allemaal mensen die ze al heel lang kent. Allemaal mensen van haar leeftijd. Haar buren zijn 86 en 89 jaar en hebben zelf ook hulp nodig.
Oma Jansen heeft naar het Wmo-loket van haar gemeente gebeld, want haar indicatie is bijna afgelopen. “Mevrouw Jansen, u bent mondig genoeg om zelf hulp te regelen en u heeft een groot netwerk”, krijgt ze te horen. Oma Jansen krijgt geen hulp.
Oma is in shock. Haar kinderen hebben een gezin te onderhouden en werken 40 uur in de week. Haar buren komen wel eens langs, maar het duurt al een half uur voordat ze eindelijk binnen zijn en aan de koffie zitten. Laat staan dat ze de huishoudelijke taken van Oma Jansen op zich kunnen nemen.
Dit kabinet bezuinigt miljarden op de zorg. De gevolgen daarvan zijn voor vele kwetsbare mensen nu al pijnlijk voelbaar. Honderdduizenden mensen die zorg nodig hebben omdat ze ouder worden, in de knel zitten als jongere, gehandicapt zijn of psychiatrische hulp nodig hebben, krijgen niet langer de zorg die ze nodig hebben. Dit kan niet.
Oma Jansen is er niet 12 september op de Dam, jij toch wel!? We kunnen niet mokkend aan de kant blijven staan. Ik pik het niet meer, daarom heb ik mij opgegeven voor de grote Red de Zorg demonstratie in Amsterdam. Jij komt toch ook!?
Aanmelden kan hier