Opinie / 1 mei '20 / Amsterdam

Dag van de Arbeid - tijd voor daden

Het is vandaag 1 mei. De Dag van de Arbeid. De dag waar de arbeider, de werker, de functionaris centraal zou moeten staan. In Nederland is dat helaas niet zo. Samen met Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn wij een van de enige landen in Europa waar vandaag géén feestdag is. Waar vandaag, net als elke andere dag, de uitbuiter, de kapitalist, centraal staat. Waar deze, net als elke andere dag, vrij is om werkers te beroven wat hetgeen hen toekomt: een eerlijk salaris, zeggenschap, en een vast contract.  

Het is vandaag de Dag van de Arbeid, de Dag van de vitale Arbeid. In de Haagse politiek wordt nu lof geuit over deze vitale werkers, er wordt geklapt, gesteund, en gekrijt om de vitale werkers moed in te spreken en bedanken. Het is goed dat er eindelijk waardering is voor de zo belangrijke werkers in onze samenleving – maar laat u er niet door misleiden: het komt voor het overgrote deel met een valse glimlach. Het komt van kabinetten die de voorgaande jaren ervoor hebben gezorgd dat flexwerk normaal is, de lonen niet meestegen, en de koopkracht voor de gemiddelde werker niet steeg. Het komt van partijen die de zorg hebben wegbezuinigd, en het onderwijs hebben uitgehold. Van politiek die steeds meer macht gaf aan bedrijven, en steeds minder voor de kiezer, de werker, de mens. En deze partijen zijn nu vol lof over juist deze beroepen, voor wie zij de afgelopen jaren het leven moeilijk hebben gemaakt. Zij spreken nu over solidariteit, terwijl juist zij deze beroepen hebben afgebroken.

Het is vandaag de Dag van de Arbeid, en het is tijd om de koers te verleggen. Om weg te stappen van de holle woorden zonder daden. Het is tijd voor politiek voor de mens, niet voor het bedrijf. Om de werker de macht te geven, en een echt democratische werkvloer. Het is tijd voor socialistische politiek, gekenmerkt door zeggenschap, eerlijk loon voor eerlijk werk, zekerheid, respect, en solidariteit. Het is tijd voor daden. 

Vind jij het ook tijd voor daden? Ga naar rood.sp.nl/doe-mee