Opinie / 17 mei '20 / Amsterdam

17 mei: een belangrijke dag voor de LHBT-gemeenschap

Vandaag is het de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Dit is een belangrijke dag voor de LGBT-gemeenschap. Precies 30 jaar geleden werd homoseksualiteit namelijk door de Wereldgezondheidsorganisatie officieel geschrapt van de ziektelijst. Tot dan toe werd homoseksualiteit gezien als een psychische aandoening.

In de afgelopen 30 jaar heeft de LGBT-beweging grote stappen gemaakt. We moeten echter niet vergeten dat de rechten die zij hebben verworven niet geheel vanzelfsprekend zijn. Zelfs in het “liberale” Nederland was de strijd voor emancipatie een zware opgave, en tot op de dag van vandaag zijn homo- en transfobie helaas nog springlevend.

Nederland was in 2001 een van de eerste landen die het homohuwelijk legaliseerde, en is daar nogal trots op. Deze verworvenheid is echter het product geweest van een zware strijd. Ongeveer 20 jaar geleden was de helft van de VVD-fractie in de Tweede Kamer bijvoorbeeld nog TEGEN het homohuwelijk.[1] Deze partij presenteert zich tegenwoordig als een voorvechter van dit soort rechten, maar historisch is dit veronderstelde imago dus onjuist. Destijds waren ze tegen gelijke rechten omdat ze bang waren dat Nederland gezichtsverlies zou lijden. Pas nu veel andere economische grootmachten het homohuwelijk ook erkennen durven ze zich ervoor uit te spreken.

Op dit moment dwepen liberalen dus met LGBT-rechten omdat dat nu toevallig in de mode is. Helaas is er ook nog een grote groep die zich principieel tegen de toegenomen acceptatie blijft verzetten. In 2017 werd dit duidelijk door de introductie van de Nashville-verklaring. Dit manifest roept op om “zondige verlangens als homoseksuele onreinheid en transgenderisme te doden”.[2] Deze walgelijke tekst werd ondertekend door 250 prominente Nederlanders, waaronder SGP-leider Kees van der Staaij en verschillende hoogleraren aan de VU. Deze christelijke elite kreeg gelukkig maar weinig steun van het Nederlandse volk. Zo organiseerde de Facebook-pagina Memes voor de Massa’s de actie ‘Mannenliefde met Van Der Staaij’. Een grote groep jongeren bezocht het hoofdkantoor van de SGP om met stoepkrijt regenboogvlaggen en hartjes te tekenen, uit protest tegen de Nashville-verklaring.[3]

Ook op straat voelen LGBT’ers zich helaas niet altijd veilig. Zo werd er afgelopen week in Amsterdam nog een homokoppel aangevallen. Op eerste paasdag was datzelfde koppel in de stad al bespuugd en uitgescholden.[4] Dit zijn geen incidenten te noemen, want zulke dingen gebeuren in Amsterdam nog aan de lopende band. De stad wordt wel de “homohoofdstad van Europa” genoemd, maar het is maar zeer de vraag of dit wel terecht is. Deze bijnaam is bedacht door de toeristenindustrie, die vooral bezoekers wil trekken. De homovriendelijke reputatie van de stad genereert tijdens de Gay Pride forse winsten voor ondernemers, maar voor LGBT’ers zelf is het leven in de stad soms allesbehalve een feest. De afgelopen jaren zijn er heel veel LGBT’ers mishandeld in de stad, en vaak ook met ernstig letsel tot gevolg. De Pride zal echter een feestelijke gelegenheid blijven. Voor de ondernemers is het namelijk vooral zaak dat Amsterdam een LGBT-vriendelijke stad lijkt te zijn.

Als socialisten moeten we de LGBT-gemeenschap het hele jaar door steunen. Niet omdat dat toevallig sociaal geaccepteerd is, maar omdat gelijke rechten de basis zijn van een rechtvaardige samenleving. Als Amsterdam moeten we niet doen alsof we het perfect voor elkaar hebben en de andere kant op kijken als er misstanden plaatsvinden, maar alles op alles zetten om de vrijheid en veiligheid van iedereen te waarborgen. Vandaag is een belangrijke dag voor de gemeenschap. Laten we deze aangrijpen om serieus na te denken over de positie van LGBT’ers in onze stad. Als we denken dat we genoeg bereikt hebben en gaan lopen feesten in plaats van de strijd door te zetten, dan zullen we binnen een mum van tijd weer terug bij af zijn.

 

[1] https://www.trouw.nl/nieuws/halve-fractie-vvd-is-tegen-homohuwelijk~b9cb0def

[2] https://nos.nl/artikel/2272259-nashville-verklaring-krijgt-nieuwe-aangepaste-tekst.html

[3] https://www.ad.nl/rotterdam/krijten-op-de-stoep-van-de-sgp-als-protest-tegen-nashville-verklaring~ad7b72b0/

[4] https://www.coc.nl/veiligheid-2/homokoppel-in-amsterdam-opnieuw-aangevallen?fbclid=IwAR3hzgSI-aVYZhUwl-l0wIcTgoyFuFTrv1C4ncA9JREkKVDkcryLoYcd2Sk