rood.sp.nl

Homepage SPROOD

Word lid!

Word lid!

Merels Missie

Alles flex?

Zoeken bij ROOD

ROODrunner

Wil je op de hoogte blijven van ROOD nieuws en activiteiten?
Neem dan een abonnement op onze nieuwsbrief ROODrunner!Nieuws

Ruim 4000 studenten demonstreren tegen verhoging collegegeld

28-11-2010 • Vandaag vonden er demonstraties plaats in Den Haag en in Groningen tegen de onderwijsplannen van Kabinet Rutte. Het kabinet wil het collegegeld verhogen naar 5000 Euro voor studenten die meer dan een jaar studievertraging hebben. Ook zal voor deze groep studenten de OV-jaarkaart worden afgeschaft en zal er geen studiefinanciering meer zijn voor de masterfase. Via een oproep op internet kwamen vandaag ruim 2000 studenten naar Den Haag om duidelijk te maken dat zij tegen deze plannen zijn.

Met deze plannen zegt het kabinet eigenlijk dat studenten lui zijn en niet willen studeren. Ze vergeet dat studenten vertraging op kunnen lopen door bijvoorbeeld ziekte, stage, verenigingswerk of slecht en onuitdagend onderwijs. Op deze manier wordt Nederland kennisland om zeep geholpen.

SP Tweede Kamerlid Jasper van Dijk sprak de studenten toe. ‘Het is belachelijk dat het kabinet studenten laat opdraaien voor de crisis. Goed en betaalbaar onderwijs zijn essentieel voor de samenleving. Het kabinet kan het geld beter ergens anders vandaan halen, zoals bij defensie, bedrijfswinsten, banken of de hypotheekrenteaftrek voor villabezitters.’

Naast Jasper van Dijk spraken ook Sander Breur (voorzitter Landelijke Studenten Vakbond), Tanja Jadnanansing (PvdA), Boris van der Ham (D66), Sybolt Noorda (Verening van Universiteiten), Guy Hendricks (voorzitter Interstedelijk Studenten Overleg) en Lieke Smits (ROOD, jong in de SP).

Lieke Smits spreekt de studenten toe (Foto: Job Jansweijer, www.jansweijer.nl)

Ondanks de sneeuw kwamen in Groningen ruim 2000 studenten naar de Grote Markt. Daar lieten ze hun stem horen tegen de plannen van kabinet Rutte om het collegegeld voor mensen die meer dan 1 jaar langer over hun studie doen te verhogen met 3000 euro. Het protest werd georganiseerd door het comité Gronings Ontzet en werd mede ondersteund door de vakbond FNV Bondgenoten en de Rijksuniversiteit Groningen. Ook ROOD was aanwezig om fluitjes uit te delen aan studenten om het kabinet terug te fluiten.

Boze studenten op de Grote Markt in Groningen

Vandaag zijn de plannen voor het eerst besproken. Dit is dus pas het begin! Wil je meestrijden om deze plannen van tafel te krijgen? Stuur dan een email naar rood@sp.nl en hou onze website in de gaten.

Kijk hieronder voor een fotoverslag.5 reacties »

09-12-2010 • Rose
Belachelijk te gek voor woorden dat dit zomaar kan in een land van democratie en bekend staat om geen onderscheid te maken tussen Rijken en Armen, waar een ieder recht heeft op onderwijs. Onderwijs is en hoort toegankelijk te zijn voor iedereen ongeacht duur van opleiding!!!! Er kunnen zich van alles afspelen ipv dat ze onderwijs goedkoper maken willen ze het juist 10X duurder maken waardoor studeren voor de meeste studenten onmogelijk maakt niet iedereen heeft hoog geschoolde "Rijke" ouders

10-12-2010 • Greet Verhoef
Mijn zoon betaalt 1600 euro per jaar collegegeld.Omdat hij uitwonend is krijgt hij elke maand 260 euro.Hij krijgt dus meer dan hij betaalt.Hij is geen feestbeest,geen sigaretten,drank of drugs.Gewoon aan het werk.In Engeland willen ze het collegegeld verhogen terwijl ze nú al 3500 euro betalen.Dat kan zomaar tussen de 7000 en 11000 euro worden.Kijk,dát snap ik nou.Wat is hier het probleem eigenlijk?
Mijn dochter deed 5 jaar over de pabo door de ziekte van pfeiffer.Niks aan de hand.Zij zijn beiden niet zo protesteerderig.Wij hebben een modaal inkomen.Hoezo,rijke ouders?

14-12-2010 • Jannes
@Greet Verhoef

Uw zoon ontvangt 260 euro uitwonende beurs en werkt, maar het zou knap zijn als hij daar naast zijn collegegeld ook zijn kamerhuur, eten, extra (school)kosten en onverwachtse kosten van kan betalen zonder bij te hoeven lenen. Dan werkt hij veel, heeft een goed betaald baantje of een goedkope kamer. Dat is mooi
voor hem, maar dan behoort hij wel tot de uitzondering.

Als we willen dat onze hele bevolking
fatsoenlijk opgeleid is, dan is iedere
drempel om te gaan studeren er één teveel.

Nu verandert dit land in een land waarin
je je wel 10x bedenkt voordat je gaat
studeren als je bijvoorbeeld pfeiffer
hebt. En als je al een opleiding volgt,
krab je je ook wel even goed achter de
oren voordat je besluit je buiten de
opleiding nog ergens voor in te zetten.
Vertraging kan je namelijk duizenden
euro's gaan kosten.

En volgens mij is de SP niet tegen rijkdom maar wel tegen armoede...

21-02-2011 • Jan Willem Weijers
@greet verhoef

Als de studerende nu eens geen ouders heeft en op zich zelf is aangewezen en ook nog eens een handicap heeft.

Betekent dat dan dat hij geen recht heeft om hulp te krijgen.

Ik denk dat u niet helemaal de doelstelling begrijpt van de SP.

Wij als socialisten met meer geld betalen wat meer. En laten mensen die het wat minder hebben niet in de kou staan.

PS: Eigen volk eerst hoort niet te bestaan in Nederland. U en uw opgelegde vorm discuseren. De SP komt op voor mindere in de samenleving. Ik hoop dat u heel goed leest over waar WIJ voor staan.
U weet vast waar ik op doelt.
Vr gr. Jan Willen Weijers. trots SP lid.

27-05-2011 • Emma-Sophie Middag
Wat een taal!


Op oude berichten kan je niet meer reageren

top