rood.sp.nl

Homepage SPROOD

Word lid!

Word lid!

Merels Missie

Alles flex?

Zoeken bij ROOD

ROODrunner

Wil je op de hoogte blijven van ROOD nieuws en activiteiten?
Neem dan een abonnement op onze nieuwsbrief ROODrunner!Nieuws

Prinsjesdag: kabinet, rot op!

21-09-2004 • Vandaag (Prinsjesdag) is maar weer eens gebleken met wat voor klotekabinet het land opgezadeld zit. Angst zaaien over de vergrijzing en de economische situatie om vervolgens de goedbedeelden ongemoeid te laten en de minderbedeelden snoeihard aan te vallen.


Gisteren in Rotterdam: meer dan 50.000 mensen demonstreren tegen het afbraakbeleid van dit kabinet

De lonen moeten bevroren, uitkeringen omlaag en minder toegankelijk, allerlei zorg moet uit het ziekenfondspakket, pensioenen staan op de tocht, nieuwe bezuinigingen op zorg en onderwijs. De hoge heren in het bedrijfsleven worden echter met alle égards behandeld: hen wordt lief gevraagd of ze misschien wat kunnen minderen met hun zelfverrijking. Voor huizenbezitters is het ook al feest: geen minister die voorstelt dat de hypotheekrente-aftrek wel eens afgetopt kan worden en bovendien wil men de OZB (belasting op onroerend goed) afschaffen. Maar de huursubsidie wordt versoberd en de wachtlijsten groeien en groeien. De vennootschapsbelasting gaat ook nog eens omlaag want de multinationals moeten natuurlijk in de watten gelegd worden. Van hen verlangt het kabinet geen offers. No-claim in de zorg: als je ziek wordt is het je eigen schuld en gaat je premie omhoog. Voor straf. In plaats van samen sterk, ieder voor zich.

Open brief aan het kabinet:

‘Lief kabinet, Nederland zit bepaald niet te wachten op een beleid dat onder het mom ‘zo maken we Nederland weer gezond’ het land en het leefklimaat alleen maar verziekt. 80% van de Nederlanders vind dat jullie je werk niet goed doen. Lief kabinet, flikker op!’

SP-leider Marijnissen zei vandaag: ‘Sinds het aantreden hebben wij het kabinet met open vizier tegemoet getreden, maar voor de SP is er van nu af aan maar één prioriteit: dit kabinet moet weg.’


Gisteren in Rotterdam: voor het stadhuis luisteren demonstranten naar toespraken van Marijnissen, Halsema, Bos, De Waal en Terpstra

Precies, het kabinet Wassenaar 2 moet opdonderen. Daarom moet het verzet opgevoerd worden. Gisteren in Rotterdam bleek dat er een grote actiebereidheid is onder de mensen. De komende weken moet de strijd oplaaien, waarvan 2 oktober het voorlopige hoogtepunt moet worden. ROOD roept jongeren, ouderen, zieken, gezonden, rijken, armen op om te komen demonstreren in Amsterdam: 2 oktober 11.30 uur op de Dam! Niet alleen op de website, ook met duizenden ROOD-flyers waarmee we juist jongeren oproepen te komen knokken voor de toekomst van dit land. Nederland verdient beter!

De mensen over wie dit kabinet denkt meedogenloos te kunnen regeren kunnen het meest asociale na-oorlogse kabinet breken. Daar is actie voor nodig. Kom dan ook in actie! Actie! Actie! Actie!

Driek van Vugt
Voorzitter ROOD, jongeren in de SPReacties

21-09-2004 • Bas de Ruiter
Prima stuk: het is enkel jammer dat een groot aantal mensen deze acties enkel voert tegen het beleid en niet tegen dit kabinet. FNV,CNV en MHP en de meeste van hun leden(niet enkel kaderleden) hebben de illusie dat dit kabinet ook een ander beleid zou kunnen voeren. Dat kan (want wil) zij niet: zij zal altijd de neoliberale agenda blijven doorvoeren om ervoor te zorgen dat het de rijken goed blijft gaan.
Ik zal ook in actie komen, maar ik kom in actie tegen het beleid van dit kabinet, het kabinet op zichzelf en dit kapitalistische systeem. Ik zou willen dat meer mensen zich bewust werden van het feit dat een kabinet van deze samenstelling van partijen altijd een soortgelijk beleid zal voeren dan nu het geval, een beleid dat de solidariteit afbreekt en mensen aan hun lot overlaat.
De boodschap dat we dit niet langer pikken, is eentje die afgelopen maandag luid en duidelijk heeft geklonken. Maar wat willen we voor deze situatie in de plaats?

21-09-2004 • Pieter
Als ROOD de bovenstaande open brief werkelijk heeft verzonden aan het kabinet, dan kan ik me voorstellen dat dit niet serieus genomen word; het taalgebruik van een allochtoon is nog beter. Verder vind ik dat de SP, GroenLinks en PVDA geen redelijk antwoord hebben op de bezuinigingen: zulke slechte 'tegenbegrotingen' heb ik nog niet gezien; een financieel lachertje. Nee, links moet eerst nog maar een paar jaartjes de vinger opsteken alvorens ze onzin mag verkondigen, ik ben blij dat Nederland dat in 2003 heeft besloten.

22-09-2004 • Kees
Pieter: ik geloof al helemaal niet dat het kabinet iets seieus zal nemen Zelfs het advies van de raad van state wordt genegeerd en wat er voorgesteld wordt komt vooral de hogere inkomens niet uit. Als je slechts 20% steun heb in Nederland en toch blijft zitten dan neem ik ook dit kabinet niet serieus. Het kabinet lijkt te bestaan uit heel veel leidertjes. De Geus zei "er komen geen ingrepen meer in de ww", Brinkhorst "wij staan pas aan het begin" Zalm (en Remkes) stellen zich boven de wet want .. tja dat roken mag dan wel niet op de kamer maar ik wel natuurlijk want ik ben Minister!
Met zijn eerste kabinet is het al gebleken: JPB is geen leider en hij laat iedereen zijn gang gaan want hij zit liever in het buitenland. We hebben ook nog nooit een MP gehad die zoveel in het buitenland verbleef. Uit veel rapporten en studies blijkt dat NL er niet zo beroerd voor staat als deze aartsleugenaars willen laten geloven. lees de rapporten en de prognoses!
Het kabinet Balkenende bestaat zelfs niet, Het is het kabinet Zalm en alle VVD stokpaarjes worden uitgevoerd en zoals je ook weet De VVD staat voor de hogere inkomens en de multinationals. Zelfs het MKB is niet blij met dit beleid!
Ik zeg niet dat de alternatieven beter zullen zijn maar het kan wel socialer. En in hemelsnaam zonder VVD. Als het echt zo slecht zou zijn als ze willen laten geloven dan kunnen we de VVD hier op aanspreken met een minister die al 10 jaar op financien is vastgeroest. Hij heeft dan echt niet opgelet met de overschrijvingen van projecten als HSL, Betuwelijn, en de JSF.
Nu gaat het rijk nog 2 nieuwe ministeries bouwen (verwachte kosten 3 miljard) en er staat pas een nieuw ministerie van Onderwijs (kosten ruim een miljard) en waarom? Er vliegen er alleen maar mensen uit dus ruimtegebrek is een lachertje. En dan zal ik maar niet hebben over deze ministerploeg die hun kamer tegen absurde kosten door een binnenhuis architect lieten herinrichten. Ik werk bij een ministerie en als er extra valt te bezuiningen dan is het daar wel en dan hoeft het niet eens op de mensen te gebeuren. Het rijk is geldverkwistend, het kan niet met geld omgaan en wij betalen het gelach.

22-09-2004 • Wouter
Hoewel ik wel vindt dat links een redelijk tegenvoorstel heeft, ben ik het wel met Pieter eens dat het taalgebruik in bovenstaande brief niet je van het is. Met zulke puberale taal schiet niemand wat op, ook al is de strekking van het verhaal nog zo goed. Ik hoop dan ook dat deze brief niet echt verzonden is. ROOD zou hier mogelijk veel goodwill mee verliezen.

22-09-2004 • Alvar
Hallo iedereen (ik reken hier ook mezelf onder) van harte welkom hier. In de eerst geposte reactiezin lees ik direct iets dat volgens mij helemaal de omgekeerde wereld is.
De actie richt zich nu op het beleid dat dit kabinet voert. Dat zou niet moeten!? Juist wel, het is vreselijk belangrijk dat mensen beseffen dat het het beleid is waar ze actie tegen voeren en niet de persoon die er zit. Bij het volgende kabinet dat plaats neemt zullen ze dan ook het beleid beoordelen en niet het lekkere kontje.
Dus absoluut actie tegen het neo-liberale beleid van dit kabinet. Verder is het denk ik niet zo dat het CDA beleid van de VVD uitvoert, maar dat ze net als de VVD een neo-liberale partij zijn geworden.

22-09-2004 • Renske
Het briefje is inderdaad erg kinderlijk, maar Zalm en consorten hullen zich graag met schoolklassen om zich heen. Misschien helpt het als je ze lief vraagt... Ja, Kees, het is een hard gelach...

23-09-2004 • Johnito
@Renske: gelag ;)

23-09-2004 • Bram Volkers
Laten we het wat meer hebben over de inhoud en wat minder over de vorm.Er zijn per slot van rekening al genoeg fatsoensrakkers.
De boodschap is duidelijk en daar gaat het om. Dit kabinet moet weg.Vraag ik mij af of er geen wettelijke manier is om een kabinet dat 70 to 80 procent van de bevolking tegen zich heeft,gewoon af te zetten. Nieuwe verkiezingen. Deze regering heeft misbruik gemaakt van de moord op fortuyn,door ons meteen opnieuw te laten kiezen.Emotioneel geschokte mensen kiezen wel vaker verkeerd.Het is nu gebleken dat de VVD agenda niet de meerderheid van de bevolking achter zich heeft staan.Afkappen die onzin !
Alternatief ? De SP draagt prima alternatieven aan,zoals de alternatieve begroting van de SP.Kijk,het kan wel,
maar de VVD wil niet...

28-10-2004 • Chris Cohen
Ik kan heel duidelijk zijn.
Mensen hebben recht om met 60 jaar in de vut of vervroegd pensioen te gaan. Velen van ons zullen op hun 60ste al 40 dienstjaren achter de rug hebben. Ik zal tegen die tijd ook 40 dienstjaren achter de rug hebben, en ben dan ook moe en versleten. Ik heb mijn taak erop zitten, en moet ik mijn plek afgeven aan jongere mensen die een baan zoeken.
Als we ingaan op de plannen van dit kabinet, zullen heel wat oude mensen aan het werk moeten blijven. Jongeren komen daardoor moeilijker aan een baan.
Ik ben daarom ook van mening dat als we vandaag zeggen dat iedereen boven de 60 met vut of pensioen mag gaan, er duizenden nieuwe banen vrijkomen. Dit houd in dat werkloosheidscijfers naar beneden gaan. Toch zit er een financieel verschil in, of iemand een vut/pensioen uitkering, of een bijstand/WW uitkering heeft. Dit verschil moet worden opgelost om op andere dingen te bezuinigen. Vaak wordt er in nederland miljoenen weggespoeld in projecten / kunst / koningklijkhuis / en diverse gemeentes die geld laten wegblunderen in bepaalde projecten. Gebruik dit geld eerst om nederland gezond te maken !!!!
Dit is dan maar een voorbeeld, en zou er zo nog 10 kunnen opnoemen waarin het kabinet niet logisch nadenkt en ons land de afgrond in laten glijden.Op oude berichten kan je niet meer reageren

top